Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak

Vraag gesteld door op 13 januari 2021

Wij willen een trekhaak laten plaatsen onder onze SEAT Arona voor het vervoeren van 2 e-bikes. De kogeldruk is 60 kg. De 2 fietsen hebben wegen gezamelijk 44. Er blijft 16 kilo over en het gewicht van de fietsendrager is 18. Is het raadzaam dan niet over te gaan op het plaatsen van de trekhaak? Of zijn er andere alternatieven denkbaar zoals een lichtere fietsendrager of vervoer van de fietsen gescheiden van de accu's? Of is er weinig te merken van de minimale overschreiding van de kogeldruk?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Inclusief e-bikes en drager zou het totale gewicht nét twee kilo boven de opgeven maximale kogeldruk van 60 kg uitkomen. Het gaat hier om een Seat Arona.

Voor een fietsendrager geldt voor uw auto géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekoppelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en het kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politieactiviteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is. En wanneer u op de man af vraagt of u iets van die overschrijding van 2 kilo gaat merken, is mijn antwoord volmondig; nee. Zoals ik eerder al aangaf is er wetgeving omtrent kogeldruk, maar kan ik me bij dit soort summiere overschrijdingen niet voorstellen dat u in de problemen gaat komen. En voor die 2 kilo minder naarstig op zoek naar een alternatief lijkt me eigenlijk onnodig en niet relevant voor de veiligheid. Die is echt niet in het geding.