Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruik mistlampen voorzijde

Vraag gesteld door T. Janssen op 7 januari 2021

Mistlampen zijn in feite breedstralers. Net als dimlichten verblinden ze de tegenliggers niet en veroorzaken dus geen hinder voor de medeweggebruikers. A) Waarom staat er dan toch een boete op het onnodig voeren van mistlampen aan de voorzijde? B) Deze lampen verlichten in het donker met name de bermen op buitenwegen extra goed, zodat wandelaars en fietsers beter opvallen. Is in die situatie (zonder sneeuw, mist of regen) het gebruik toegestaan?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het gebruik van mistlampen. De Rijksoverheid zegt daar het volgende over: "Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan."

Mistlampen hebben een bundel die breed en laag schijnt. Tegenliggers zouden niet door de directe lichtbundel verblind kunnen worden, maar zo ervaren veel weggebruikers dat wel. De auto heeft hoe dan ook meer licht aan de voorkant wat voor de meeste automobilisten onprettig is. Zeker als ze op dezelfde onverlichte buitenwegen zelf ook goed zicht willen houden omdat de ogen gewend zijn aan het donker.