Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto verkopen aan Engelsman

Vraag gesteld door W. de Jager op 12 januari 2021

Ik probeer mijn auto te verkopen via internet. Ik heb een reactie gekregen van iemand uit Engeland die zegt mijn auto te willen kopen, maar hij kan hem zelf niet ophalen. Hij wil een transport bedrijf inschakelen om de auto bij mij op te halen, te inspecteren en alle nodige documenten te ondertekenen. Hij zegt het afgesproken bedrag van te voren over te maken, dat is "geen probleem".

Hij heeft (nog) niet om een kopie van mijn ID kaart gevraagd, en ook geen duistere linkjes gestuurd. Ook het emailadres lijkt een gewoon Gmail adres. Wel heeft hij nu gevraagd om beide een overeenkomst te tekenen.

Het lijkt allemaal betrouwbaar, maar toch heb ik mijn twijfels. Waarom zou iemand een auto van Nederland naar Engeland willen importeren, zonder hem ooit te hebben gezien? Mijn auto is ook nog eens links gestuurd.

Ik heb de man in mijn laatste mail gevraagd mij te bellen, daar heb ik tot op heden nog geen reactie op.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Bij uw vraag over het verkopen van uw auto op afstand aan iemand in het buitenland gaan bij mij vooral alarmbellen rinkelen.

Ik wil u waarschuwen voor oplichtingspraktijken. Het is een bekend verhaal: een koper uit het buitenland meldt zich, biedt een hele goede prijs en vraagt u de auto te verschepen. Uiteindelijk zit de verkoper zonder auto én zonder geld, hoe aantrekkelijk of vertrouwenwekkend het verhaal ook was. 

Hoe weet u of de koper bonafide is of een oplichter? Bied aan de auto zelf naar Engeland te brengen en daar contant af te rekenen en u hoort er niets meer van. Probeer de 'koper' te bellen, meestal lukt dat ook niet. 

Mijn advies: handel bij de verkoop van een auto altijd in persoon, schrijf samen het kenteken over en zorg dat het geld op uw eigen bankrekening staat voordat u de auto meegeeft. Tips voor het veilig verkopen van een auto vindt u op anwb.nl.