Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Versnellingsbak

Vraag gesteld door J. de Vries op 21 december 2020

Automatische Versnellingbak ( Power shift ) van Volvo V 60 D 2 ( 16-10-2014 ) heeft het bij 241.000 km begeven. Bak in geheel vervangen voor bijna € 7600, .Contact gehad met Volvo Nederland. Antwoord was is een mechanisch onderdeel, dus onderhevig aan slijtage. Lijkt me een erg makkelijk antwoord en na pas 240.000 km voor een Volvo. Rij in hoofdzaak langere afstanden ( 3 maal per jaar naar Spanje )
Graag Uw mening.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De automatische transmissie van uw Volvo V60 van 2014 heeft het bij 241.000 km begeven. De kosten bedragen 7.600 euro en wordt het door de importeur afgedaan als normale gebruikersslijtage.

Dan is de belangrijkste vraag wat een redelijk minimaal te verwachten levensduur is. Dan denk ik dat wanneer de automaat het ruim voorbij de twee ton begeeft, je niet kunt spreken van een buitensporig snel defect. Natuurlijk zijn er genoeg auto's die het gedurende een volledig autoleven met één transmissie weten vol te houden. Maar rond deze tellerstand kan je ook weer niet uitsluiten dat aan een duurzaam component als motor of versnellingsbak er een gebrek optreedt. 

Natuurlijk kunt u altijd proberen of de betreffende dealer bereid is middels coulance wat water bij de wijn te doen. Een andere optie is dit euvel voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen maar denk ik dat u wat kilometrage betreft aan de verkeerde kant van de streep zit en dat dit gebrek niet als non conform wordt beschouwd.