Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opstartproblemen

Vraag gesteld door H. Gemert op 2 januari 2021

Dikwijls, smorgens, ervaar ik opstartproblemen. Pas na een aantal keer proberen, start de motor. Soms start ie probleemloos, ook na een koude nacht.
Wanneer de wagen na opstartproblemen, weer rijdt, dan wilt ie dikwijls gaan puffen.... Daarmee bedoel ik dat de wagen, ondanks gas geven, langzaam optrekt; en plots gaat ie weer volop vooruit.

Kom ik bij een stoplicht aan, dan begint het verhaal opnieuw bij het optrekken.  Ik snap niet dat bovenstaande problemen niet elke keer weer gebeuren. Want af en toe start en rijdt de Seat probleemloos.

Merk: Seat
Type: Cordoba
Uitvoering: Sedan 75 pk (benzine)
Bouwjaar: 2000
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U omschrijft motorproblemen met uw Seat Cordoba.

Als een auto bij het starten slecht wil aanslaan of tijdens het rijden stottert, hapert of zoals u omschrijft begint te puffen, dan is er iets aan de hand met de ontsteking of brandstofvoorziening. De storing doet zich niet consequent voor. Dat maakt hem wel lastiger op te sporen.

Zoeken van storingen begint met uitlezen. Vaak kan de storingscode de monteur op het goeie spoor zetten. Ook kunnen bougiekabels, stekkerverbindingen, massa-aansluitingen worden gecontroleerd. Het brandstofsysteem en het hele inlaattraject kan ook storingen geven. Soms zit de oorzaak in een luchtlekkage. Die is soms niet meteen zichtbaar. Wat de oorzaak is kan ik niet zeggen, dat zal na onderzoek/controle moeten blijken.