Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kortsluiting in accu

Vraag gesteld door J. Brands op 5 januari 2021

Ik heb een Kia Sportage, net 3 jaar oud, 37000 km. De dure AGM accu moest worden vervangen door kortsluiting in de accu. Geen startproblemen voor die tijd. Volledig spontaan. Ik rij geen kleine stukken. Altijd wel minimaal 25 km. Staat wel in coronatijd meerdere dagen stil. Moet ik er rekening mee houden dat dit vaker spontaan kan gebeuren, ongeacht leeftijd of km,s.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De AGM accu van uw Kia Sportage moest na drie jaar al vervangen vanwege een inwendig defect. U vraagt of dat spontaan vaker gaat gebeuren in de toekomst.

Naar mijn mening is een dergelijk spontaan gebrek écht een incident en herken ik dit niet als typerend voor het type accu en merk en type auto. In corona tijd zijn lege accu's door summier gebruik ons niet vreemd, maar dat sluit niet helemaal aan op uw gebruik. U bent een regelmatige rijder en lijkt me dit echt een incidenteel defect en niet wat u om de paar jaar blijft achtervolgen.

Ik hoop dat Kia dit terecht als garantie heeft gehonoreerd maar ik zie géén aanleiding om dit te beschouwen als een steeds terugkerend fenomeen.