Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aankoopkeuze occasion

Vraag gesteld door op 6 januari 2021

Ik twijfel tussen de aankoop van Mazda cx5 diesel uit 2013 met ruim 160000 op de teller of een nieuwere Renault Kadjar diesel uit 2016 met ruim 100000 op de teller.
Ik heb een lichte voorkeur voor de Mazda maar vraag me af met welke auto ik de meeste onderhoudskosten kan verwachten. Kunt u aangeven waarmee ik rekening moet houden?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een Mazda CX-5 diesel óf de aanschaf van een Renault Kadjar in de diesel versie.

Het verschil van drie jaar en 60.000 km tussen de twee genoemde auto's is wel een wezenlijk verschil waar je rekening mee moet houden. Op papier heeft de CX-5 misschien in de breedste zin van het woord een wat betere status, maar met name het verschil in kilometers moet je wel meenemen. Met 60.000 km minder op de teller praat je feitelijk ook over minder gebruikersslijtage, en zou dat door lagere onderhoudskosten tot uitdrukking gebracht kunnen worden.

Om daar óók in de totale kosten een goed beeld van te krijgen, raad ik u aan ons Autokosten programma te raadplegen. Wanneer u de twee betreffende kandidaten in het programma selecteert, aangevuld met uw geplande gebruik zoals jaarkilometrage en gebruiksduur, krijgt u onderaan de streep te zien wat de prijs per kilometer over die periode zal bedragen. Uiteraard houden we ook rekening met de genoemde verschillen wat leeftijd en kilometerstand betreft, ook wat de te verwachten onderhoudskosten betreft.