Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepende remmen

Vraag gesteld door op 20 december 2020

Na een APK-beurt piepen de remmen van mijn auto (Renault Kangoo 2016). De garage heeft dit geprobeerd te verhelpen door de remmen opnieuw schoon te maken en deze te impregneren, maar zonder resultaat. Het piepende geluid is wel minder geworden maar niet geheel weg. Wat kan er nog aan gedaan worden volgens u, en kan het eventueel schade aanbrengen aan het remsysteem?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na een APK-beurt piepen de remmen van uw Renault Kangoo. De garage heeft een poging gedaan het geluid weg te krijgen maar zonder definitief succes. U vraagt wat nu nog te doen en of het kwalijk is.

De remblokken lopen feitelijk altijd heel licht aan. Wanneer het wiel los is van de grond en u zou aan het wiel draaien, hoor je altijd een licht slepend geluid. Soms kan dat geluid overgaan in een piep wanneer je met een bepaalde remkracht remt. Min of meer vergelijkbaar wanneer u met een natte vinger over een wijnglas gaat. Het is dus samenspel tussen de oppervlakte van de remschijf en van de remblok. Soms ook onder invloed van de weersomstandigheden.

Ik denk dat om die reden de garage de remmen heeft schoongemaakt. Misschien ook de voering van de remblokken wat opgeschuurd en misschien de remschijf wat ontvet. Wanneer dat alles niet heeft geholpen, vermoed ik dat een setje nieuwe remblokken wel het probleem moet kunnen oplossen. Het frictiemateriaal van een nieuw remblok is mogelijk net wat zachter en dan levert het licht aanlopen van de rem niet het piepende geluid op.

Ik wil benadrukken dat dergelijke bijgeluiden op zich niet vreemd zijn maar vaak wel onschuldig. Mits de remmen verder goed in conditie zijn en ook goed vertragen zonder klachten. Ik begrijp dat het geluid niet altijd geruststellend klinkt maar de garage lijkt er ruimschoots genoeg aandacht aan te hebben besteed om tot de conclusie te komen dat er met de remvertraging niks mis is en de auto veilig is. Mocht het u tóch gaan tegenstaan, dan zou u nieuwe remblokken kunnen overwegen.