Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mobiele starthulp

Vraag gesteld door op 7 december 2020

Mijn moeder heeft een MicroCar (45km) en deze start in de winter slecht of niet. In het verleden heeft ze de accu kunnen opladen in haar garage. Ze is echter verhuisd naar een flat en heeft niet de beschikking over stroom bij de auto. Mijn idee is om een mobiele starthulp voor haar te kopen. Mijn vragen zijn: 1) doen ze wat ze beloven; kunnen ze een kleine dieselauto in de winter starten en 2) wordt de elektronica van de auto niet beschadigd. Kunt u mij ook tips geven waar ik op moet letten bij evt aankoop? 

Voorbeelden van deze starthulpen:
https://www.acculaders.nl/noco-genius-gb40-lithium-plus-jumpstarter.html
https://www.acculaders.nl/einhell-powerbank-jumpstarter-ce-js-8.html
https://www.acculaders.nl/telwin-powerbank-drive-9000.html
https://www.lidl-shop.nl/ULTIMATE-SPEED-Mobiele-autostarthulp-met-powerbank/p100310486

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een starthulp voor de brommobiel van uw moeder die bij winters gebruik som niet of slecht wil starten. U noemt een aantal autostarthulpen en u vraagt of die geschikt zijn. 

De genoemde exemplaren geven allemaal aan óók een starthulp te kunnen geven aan niet al te zware motorvoertuigen. Maar er wordt ook nadrukkelijk aangeven dat het niet werkt wanneer de accu volledig leeg is. Het werkt prima als duwtje in de rug wanneer de startaccu te weinig fut heeft. Maar is de accu steeds volledig leeg, zal er toch eerst in een nieuw exemplaar geïnvesteerd moeten worden. Dan werken de genoemde starthulpen verder prima wanneer zo nu een dan een duwtje in de rug noodzakelijk is. Het door u eerst genoemde exemplaar is dan de meest krachtige. 

Een dergelijk starthulp kan verantwoord en safe worden uitgevoerd mits volgens de instructie. Het is dus wel van belang deze voor gebruik te raadplegen om inderdaad elektronica defecten uit te sluiten.