Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof lekkage

Vraag gesteld door A.M. Heemskerk op 10 december 2020

Ik heb het probleem dat er ergens koel vloeistof weg lekt bij mijn Nissan x-trail T30.
Ik heb het systeem onder druk laten zetten en er lekte nergens iets naar buiten, conclusie volgens de garage ....lekke koppakking.
Maar ik heb stiekem het idee dat het ook de kachel radiator kan zijn ; dit omdat , als ik koelvloeistof bijvul en de kachel aanzet het in de auto vreemd gaat ruiken, maar als het peil in het reservoir weer laag is dan niet meer (of in ieder geval een stuk minder).
Kan iemand mij vertellen wat dit is en hoe ik de kachel radiator kan controleren (waar kan ik er gemakkelijk bij om te kijken of hij lekt)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw Nissan X-Trail verlies wat koelvloeistof. De garage wijst richting de koppakking. Er is immers geen uitwendige lekkage gevonden. Uw vermoeden gaat echter richting de kachelradiateur, omdat deze vreemd gaat ruiken zodra u deze aanzet.

Wanneer dat een zoetige geur is kan dat inderdaad koelvloeistof zijn. De kachelradiateur is dan verdacht maar zou een aangesloten slang natuurlijk ook wat kunnen lekken. Je moet echt van onderen achter het dashboard geraken om eventueel iets van een lekkage te kunnen traceren. De boel is flink dicht gebouwd maar ziet u maar ergens 'n druppel nattigheid, dan is uw vermoeden verklaarbaar. U moet ook koelwater bijvullen en is het bij een te laag niveau vooral de kachelradiateur die dan te weinig krijgt om voldoende hitte af te geven.

De meest garages kunnen de koppakking overigens ook wel testen op inwendige lekkage. Want op basis van uw omschrijving is het veel te voorbarig deze te vervangen wanneer u mogelijk koelvloeistof ruikt in het interieur. Dan wordt er straks op het verkeerde paard gewed. Dus nader onderzoek is noodzakelijk om toch misschien een uitwendige lekkage te ontdekken. Overigens kan het ook voorkomen dat een kachelradiateur gaat lekken als gevolg van een lekke koppakking. Dus er is ook theoretische link dus deze twee componenten. Maar een koppakkingstest kan dat als oorzaak al redelijk snel uitsluiten.