Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Economisch total loss

Vraag gesteld door op 11 december 2020

Mijn VW Up (High Up Bluemotion Tech) is een paar weken geleden toen ik voor een stoplicht stilstond van achteren aangereden. Ik ben all risk verzekerd. Mijn Up is echter 8 jaar oud. De verzekeraar zegt nu dat, mocht mijn auto economisch total loss verklaard worden, het kenteken van mijn auto wordt ingevorderd en dat de auto naar de hoogst biedende opkoper gaat. Er staat slechts 63.000 km op de teller en de auto is prima onderhouden en hij rijdt zonder problemen. Mijn vraag is of dit kan. Dit lijkt me niet echt een duurzame oplossing.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of het wel duurzaam is wanneer u als gevolg van een aanrijding uw verder nog goed rijdende auto moet afstaan aan de hoogst biedende opkoper. De auto is immers economisch total loss.

Een auto is ook total loss als het financieel gezien niet meer verantwoord is om de schade te herstellen. Reparatie is technisch gezien nog wel mogelijk, maar de kosten van de reparatie zijn hoger dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk min de restwaarde van de auto. Dan kom je feitelijk in een dergelijke situatie. 

Aangezien de auto niet technisch total loss is zal de betreffende opkoper gewoon gaan repareren en op de markt weer gaan aanbieden. Hij zal het herstel wat goedkoper uitvoeren, bijvoorbeeld met gebruikte onderdelen, om bij verkoop onderaan de streep er netto nog wel wat aan over te houden. Dus er gaat géén verder prima auto naar de sloop maar is dit een economische keuze die gebruikelijk is. Dan moet de verzekering u alleen nog een bedrag uitkeren waar u een vergelijkbare Up! weer voor moet kunnen terugkopen.

Maar bespreek ook dat u de auto liever zou willen houden. Misschien denkt de expert met u mee en is een goedkoper herstel een optie om 'm tóch in bezit te kunnen houden.