Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke motorolie heb ik nodig?

Vraag gesteld door op 30 november 2020

Ik heb een Peugeot 205 1.1i XE Accent ‘92 en ik wil de motorolie bijvullen. Ik heb gelezen dat er verschillende soorten zijn. Welke heb ik nodig? En maakt het uit dat ik niet weet welke olie er nu in zit? En ik weet niet of dit uitmaakt met welke olie te kiezen maar gisteren wilde de auto niet starten en mijn buurman vertelde me dat ik de motor had verzopen. En dat ik het oliepijl even moest nakijken. Heeft dat nog invloed op welke olie te kiezen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U wilt motorolie bijvullen en u vraagt welke u moet gebruiken.

Uiteraard is dat alleen nodig als het peil nu te laag staat. Op het wel of niet aanslaan van de motor heeft de olie geen invloed. De voorgeschreven olie is 10W40. Er worden bij deze motor verder geen bijzondere eisen gesteld aan specificaties, zoals bij veel moderne motoren erg van belang is. Oliën zijn mengbaar. Het beste is om olie te gebruiken met dezelfde specificaties als de olie die nu in de motor zit. Dat moet terug te vinden zijn op uw laatste onderhoudsfactuur of in het onderhoudsboekje. 

 

Reacties

M. Joosten

Auteur - 6 december 2023

Goedendag

Ik heb een honda civic bwj 2002 en ik wou voor de zekerheid navraag doen of ik de juiste olie gebruik
Mijn man gebruikte altijd de 15w40 en die heb ik hier ook staan maar nu zegt iemand uit de buurt dat dit de verkeerde olie voor de honda is..wat klopt hiervan...kan ik gewoon de 15w40 blijven gebruiken of niet?

Pieter

ANWB Expert - 7 december 2023

De olie die u nu gebruikt is niet de juiste voor uw Honda. Er wordt door Honda voorgeschreven om een 0W-20, 0W-30 of 5W-30 olie te gebruiken. Ik ga er dan ook vanuit dat een dergelijke olie gebruikt wordt door de garage bij onderhoud.
Het advies is dan ook om deze olie niet meer te gebruiken. U kunt het beste bijvullen (als dit nodig is) met dezelfde olie die de garage gebruikt. Gaat u naar de garage die de auto onderhoudt en schaft u hier een liter olie aan, die u kunt gebruiken wanneer het nodig is om tussendoor olie bij te vullen.
Veel meer over zelf olie controleren en bijvullen kunt u bekijken op onze site.