Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet ik op letten bij het kopen van een auto voor een trailer?

Vraag gesteld door C. Kruisselbrink op 1 december 2020

Ik ben voornemens een occasion aan te schaffen die een trailer kan trekken van 520kg met een pony van ca. 500kg (in totaal dus max 1200kg) moet kunnen trekken.

Waar moet ik op letten bij het zoeken? Is dat ook een cilinderinhoud (en wat zegt dat?) of juist op PK en trekvermogen? Moet ik ook nog rekening houden met de 'koppel'?

Ik heb nu een Kia Ceed 1.4 die ik niet voor een trailer 'vertrouw' omdat die volbeladen al moeite heeft met de bergen in Frankrijk....(die heeft ook geen trekhaak, dus gaat ook niet)

Kortom, mijn vraag:
Waar moet ik op letten voor het kopen van een occasion die een beladen trailer van max. 1200kg kan trekken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat de belangrijkste criteria zijn om op te letten, bij de aanschaf van een auto die de beoogde paardentrailer moet kunnen trekken.

Zoek en vergelijk
In de module Zoek en Vergelijk op anwb.nl kunt u op basis van de gewenste aanhangwagenmassa en overige criteria een selectie van mogelijke kandidaten maken.

Eisen auto
Allereerst moet de auto 1200 kg mogen trekken. Tenminste, als u van plan bent om het volledige laadvermogen van de trailer te benutten. Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor. Het eigen gewicht is omwille van veiligheid belangrijk. Bij elke auto-aanhangwagencombinatie adviseren wij een gewichtsverhouding van 75%. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 180 Nm en een vermogen van minimaal 135 pk of meer een aardige vuistregel. Een paardentrailer zal immers voornamelijk voor vlakke ritten ingezet worden, terwijl caravans vaak ook en bergachtig gebied in gaan. Daar ligt de motorische lat dus wat hoger dan bij de wat minder intensievere ritten met een paardentrailer.

Zie aanvullend ook ons Caravantrekprogramma. Met het selecteren van een mogelijk geschikte auto én beoogde aanhangwagengewicht, krijgt u een beeld van de praktische prestaties van de gekozen combinatie. Dat helpt u mogelijk weer een streepje verder.