Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Startprobleem Volkswagen up!

Vraag gesteld door op 2 december 2020

Volkswagen up, bouwjaar 2012, wil soms niet starten. Bij het aanzetten van het contact gaan alle lampjes branden, maar draai ik de sleutel verder om te starten blijft alles stil. Haal ik de sleutel er uit en wacht even dan start hij in de meeste gevallen probleemloos. Het vertrouwen is eigenlijk wel een beetje weg. Bij aankoop van de auto mei jl. was de originele sleutel niet aanwezig. De verkoper heeft een sleutel laten bijmaken die echter niet voldeed. Deze gaf ook startproblemen, maar wilde niet aanslaan. Het bleek dat de auto de sleutel niet herkende.  De wegenwacht heeft mij toen het advies gegeven naar de dealer te gaan. De dealer heeft opnieuw een sleutel geleverd en heeft deze ingeleren. De auto heeft toen een tijdje normaal gestart tot zo'n 2 weken geleden. Toen begon het probleem. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw VW Up! weigert bij het starten soms en blijft het angstvallig stil. U zou inmiddels graag van dit probleem verlost willen zijn.

Ik denk dat u écht terug moet naar de verkoper. Een concrete oorzaak zou toch inmiddels wel gevonden moeten worden. Er zijn verschillende opties zoals een defect contactslot, weigerende startmotor of transponder probleem. De Wegenwacht komt een defecte nokkenassensor ook nog weleens tegen.

Maar het simpelweg niet willen starten kan te maken hebben met verschillende weigerende componenten of contacten en dan komt het neer op ouwerwets diagnose stellen. Met terugwerkende kracht aankloppen bij de verkoper, dat een duurzame oplossing nooit is geboden, lijkt me meer dan redelijk. Want dit maakt de auto vervelend onvoorspelbaar, terwijl een professionele garage u hier toch écht van moeten kunnen verlossen.