Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vastgelopen motor

Vraag gesteld door op 17 november 2020

De motor van mijn VW Caddy Maxi (2008), 1.9 Diesel, 77kW. 280.000km, is vastgelopen.
De auto stopte er abrupt mee en maakte een ratelend geluid. Ik ben gelukkig goed geholpen door de Wegenwacht. De auto is altijd in onderhoud bij officiele VW-garage. De distrubutieriem + waterpomp zijn altijd op tijd vervangen. De VW-garage zegt dat de oorzaak van vastlopen waarschijnlijk is dat er koelvloeistof in de motor is gelopen. De oorzaak daarvoor weten ze niet excact. Ik heb geen meldingen van bv een te hete motor of laag vloeistofniveau gehad (controlelampje). Ik heb namelijk met een eerdere auto wel eens een kapotte koppakking gehad en dan gaat het temperatuurlampje branden. Komt dit vaker voor en lijkt u dit aannemelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De motor van uw VW Caddy is onlangs vastgelopen met als mogelijke verklaring, aldus de garage, dat er koelvloeistof in de motor terecht is gekomen.

Nader onderzoek is toch echt noodzakelijk om de definitieve toedracht te achterhalen. Een inwendige koelwaterlekkage kent verschillende varianten. Dus uw eerdere lekke koppakking ervaring is niet altijd hetzelfde en zijn er ook andere varianten. Een koppakking kan ook ineens doorslaan met een open verbinding met de verbrandingsruimte en kan het ineens snel gebeurd zijn. Maar de werkelijke toedracht weet je pas na een cilinderkop demontage, dus na bestudering van de koppakking.

Dit is overigens geen herkenbaar verschijnsel voor merk en type auto. Maar het lijkt heel nadrukkelijk een spontane actie zonder signalen vooraf en kan een koppakking het dus óók ineens begeven. Hopelijk lukt het de technische verklaring boven tafel te krijgen.