Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fabrieksgarantie

Vraag gesteld door op 22 november 2020

Ben ik verplicht i.v.m. fabrieksgarantie mijn auto bij een dealer te laten onderhouden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of onderhoud aan een auto die nog onder fabrieksgarantie valt verplicht bij een erkend reparateur (merkdealer) moet worden uitgevoerd. Met name of onderhoud elders gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie.

Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over uw merk auto, maar daar staat een prijs tegenover. Het onderhoud elders kan in geval van garantie wel in uw nadeel geïnterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Ik wil ook nog wel benadrukken dat de dealer altijd op de hoogte is van modificaties en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele garage mis je dan dat soort ingrepen, maar de fabrieksgarantie is niet in gevaar.