Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

0W20 olie ipv 0W30 olie

Vraag gesteld door S. Wilson op 18 november 2020

Het gaat om een Volvo V40 D2 (2.0) uit juni 2015 (ex lease)

Vandaag kreeg ik na (precies) 2 maanden en 7000 kilometer in bezit te zijn, de melding Oliepeil laag vul 0,5L bij.

Nu lees ik dat dit olie verbruik “okay” te noemen is. Klopt dit?
Ik heb me ooit laten vertellen dat geen verbruik goed is.. en mijn vorige auto (2007 Colt) had géén verbruik.

Nu de hoofdvraag;
Morgen ga ik naar de garage (garantie) om te kijken of het inderdaad verbruik is of dat er een lek is.

Echter zie in de documentatie dat men bij de afleverbeuet 0w20 gebruikt heeft (hetgeen ik vandaag dus ook met 0,5L aangevuld heb)

Echter zie ik bij de officiele documentatie van Volvo (de Website + de handleiding-app) dat 0W30 voorgeschreven wordt voor het D2 blok uit 2015.

Heb ik nu een probleem?
Er is namelijk 7000 km mee gereden (weliswaar zonder enig probleem)

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw ex-lease Volvo V40 D2 uit 2015 laat na een paar maanden gebruik en 7.000 km later een olieverbruik zien van 0,5 liter.

Dat komt neer op 1 liter olie op 14.000 km. Dat is verre van verontrustend met de wetenschap dat Volvo bij benadering een verbruik van maximaal 1 liter op 2.000 km nog acceptabel vindt. Het is prima dat er gekeken wordt naar een eventuele uitwendige lekkage maar de verwachting is dat de motor er kurkdroog inhangt. Natuurlijk kan je andere ervaringen hebben met vorige auto's waar de peilstok er nooit noodzakelijk uitging, maar in principe kent elke auto een zeker olieverbruik. De één alleen wat meer dan de ander, maar in uw geval verre van buitensporig en zeker niet zorgwekkend. 

Wanneer ik kijk naar de door Volvo voorgeschreven oliespecificaties VOLVO VCC RBS0-2AE, dan komt dat neer op 0W20 zoals ook uw handleiding aangeeft. U heeft het olieniveau dus met de juiste olie aangevuld. Het zou wel kunnen dat Volvo tussentijds de voorgeschreven viscositeit wat heeft aangepast, in dit geval naar 0W30. Maar dat zou u nog bij een dealer kunnen navragen. Maar met 0W20 is dus niks mis.