Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo 440 Cvt problemen

Vraag gesteld door J. Oolbekkink op 12 november 2020

Ik heb een behoorlijk specifieke vraag over de volvo 440 met cvt automaat (motor B18U met High Tech Auto).

Sinds een paar dagen heb ik een aantal vreemde problemen met de cvt automaat. Dit gaat over de specifieke cvt automaat die in de volvo 440 met B18U motor zit (High Tech Auto), deze is ook enkel bij de 400 serie geleverd.

Normaal gesproken gaat hij vanuit stilstand naar ±2000 toeren, en blijft daar tot ±80 km/h. Enkel wanneer ik veel gas geef gaat hij verder de toeren in.

Sinds een paar dagen (van het een op andere moment) lijkt de cvt niet meer bij de 2000 toeren te blijven, bij een klein beetje gas maakt hij veel toeren en trekt hij zeer langzaam op. Bij vol gas versnelt de auto wel afdoende. Boven de 80km/h merk ik geen tot bijna geen verschil.

Ik heb ±5000km geleden de Bakolie vervangen met CVT olie (niet van Volvo zelf).

Kunnen jullie mij vertellen wat dit kan zijn, wat ik moet doen en/of bij wie ik kan zijn?

Ik kan op dit moment nog wel rijden, moet alleen veel toeren maken om fatsoenlijk op te trekken (4000), dit doe ik vanzelfsprekend niet op een koude motor, dus kan maar tergend langzaam optrekken.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt een probleem bij aan de automatische CVT transmissie van uw Volvo 440.

Op afstand durf ik geen diagnose te stellen wat er aan de hand is, maar bij verkeerde bakolie kan dit spontaan ook dit soort gevolgen hebben en kan zelfs daardoor de bak defect raken. Ik weet niet of vóór de verversbeurt alles het nog feilloos deed. Anders kan er dus best een verband zijn met de toegepaste olie.

Voor verdere stappen of aanvullende info verwijs ik naar deze specialist die de nodige CVT ervaring en kennis in huis heeft. Misschien dat men op basis van het omschreven defect én de verversbeurt van 5000 km geleden de vinger op de goede plek weet te krijgen en wat te doen om het goed te krijgen.