Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

MRB elektrische auto's

Vraag gesteld door W. de Jong op 1 november 2020

Wij zijn van plan om begin 2021 de Audi q4 etron sportback te kopen. Nou weet ik dat de Mrb afgebouwd gaat worden en dat vanaf 2026 alle elektrische auto,s Mrb gaan betalen. Misschien ook wel zo eerlijk?

De vraag: welk gewicht van de auto hanteren ze hierbij? Ik heb gehoord dat ze het gewicht van de accu,s niet mee rekenen? Ook wel zo eerlijk. Maar is het waar?
Nu lees ik vandaag op Autoweek dat het Cda wil dat dat afbouwen versneld gaat gebeuren. Raar, het beleid is toch juist om iedereen aan de stekker te krijgen? Net zoals 10 jaar geleden: kleine auto,s kopen en geen Mrb hoeven te betalen. Dat werd toen beloofd. Een Citroen c1, Peugeot 108 en Toyota ygo. Dan rijden er op een gegeven moment tienduizenden en zeggen ze: zo, nu Mrb betalen. Feitelijk worden we in de maling genomen. Maar terug naar mijn vraag: een elektrische Audi (auto) weegt zo maar 2000 kg. Als ze de Mrb gaan bepalen in 2026 is er dan een gereduceerd tarief voor elektriche auto,s??
Dat bijvoorbeeld het accu gewicht niet meegerekend word?
Vraag 2: kan ik een Audi q4 etron thuis opladen met een 3 fase aansluiting?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor elektrische auto's.

Deze zijn tot en met 2024 vrijgesteld van mrb. Volgens de plannen die er nu liggen geldt er in 2025 een kwarttarief en vanaf 2026 gaan ook volledig elektrische auto's het voltarief. Dat is normaliter het tarief dat ook voor benzine-auto's geldt. Nogmaals gaat het om plannen, de regeling is nog niet definitief. De mogelijkheid voor korting voor elektrische auto's ligt dus nog open. 

De Audi Q4 e-tron kan met een 3-fase aansluiting worden geladen met 16, 25 of 32 Ampère, met respectievelijk 11, 17 of 22 kWh.