Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Foutmelding ECM-P059700

Vraag gesteld door G. Heikamp op 5 november 2020

Bij mijn Volvo XC60 bj 2014, komt een foutmelding naar boven tijdens het uitlezen vd computer. Er brand nergens een lampje en ik merk ook niets aan de auto. Meld code is : ECM-P059700 , open regelcircuit thermostaatverwarmer. Als ik dit niet laat repareren en ik gebruik de auto normaal ( wij rijden ongeveer 20.000 km per jaar , veelal korte afstanden tussen de 15 en 50 km) kan dit tot schade lijden? Heb nu een issue met de garage waar ik de auto heb gekocht.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een foutcode bij uw Volvo XC60 dat volgens de garage te maken heeft met de thermostaatverwarmer. U vraag of er kans is op motorschade wanneer u dit gebrek niet laat verhelpen. 

Ik kom in een servicebulletin van Volvo tegen dat bij deze foutmelding, het niet vervangen van deze thermostaat(verwarmer) gevolgschade kan veroorzaken. Deze thermostaatverwarmer zal de motortemperatuur afregelen, afhankelijk van de motorbelasting. Of het écht fout zal gaan durf ik niet te voorspellen, maar foutcodes zijn er voor om een mogelijke oorzaak aan te wijzen en vervolgens dit te verhelpen. Uiteindelijk om gevolgschade ook te voorkomen. Volgens een Volvo publicatie is er een kans op gevolgschade en is een ingreep die noodzakelijk is deze storingsmelding definitief te verhelpen tóch verstandig.