Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Anti-roest behandeling

Vraag gesteld door A. Hillebrand op 3 november 2020

Mijn Mondeo uit 2011 vertoont lichte roestvorming bij de dragende constructie. Is een antiroestbehandeling bij een auto van deze leeftijd nog zinvol ? En zo ja welke adviseert u ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U geeft aan dat er bij uw Ford Mondeo sprake is van lichte roestvorming op de dragende delen van de auto en vraagt u zich af of een beschermende behandeling zinvol is.

Wanneer je onder de auto kijkt naar dragende delen zoals subframe, maar ook bijvoorbeeld draagarmen, is een oppervlakkige roestvorming een heel normaal verschijnsel. Waar vroeger een tectyl behandeling noodzakelijk was om na 6 jaar onder de vloermat niet ineens de straat te kunnen waarnemen, is dat al geruime tijd óók voor uw auto niet meer van toepassing. De gemiddelde levensduur van een auto staat op ongeveer 19 jaar en is een doorgerot chassis of bovenmatige roestvorming niet meer bepalend voor de levensduur van een auto.

Ik wil hier feitelijk mee benadrukken dat dit soort z.g. ''vliegroest'' onschuldig is en er niet uiteindelijk toe leidt dat de te verwachten levensduur daardoor beperkt wordt. Ik kan me voorstellen dat het vanuit een cosmetisch oogpunt lijkt dat ingrijpen toch écht noodzakelijk is, maar de veiligheid en duurzaamheid is zeker niet in het geding. Het is niet voor niets dat tectyl- en ML-bedrijven nog maar hooguit op de vingers van twee handen te tellen zijn. En die zijn met name gericht op de klassieke wagenpark waar een dergelijke behandeling wél noodzakelijk is voor het behoud.