Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies bij te hoog olieverbruik

Vraag gesteld door op 8 november 2020

Ik heb in februari van dit jaar een Peuteot 208 aangeschaft bij Kreijne Automotive in Amersfoort. Het gaat om een 1.2 VTI 60KW/82PK uit juni 2017 met nu KM stand van 39.000. Na een paar maanden viel het me op dat hij wel erg veel olie verbruikte. De dealer heeft toen een meting laten uitvoeren door een Peugot garage en hier kwam uit dat hij idd wel een hoog verbruik had maar dat dit viel binnen de 'Peugeot norm'. Het verbruik was ongeveer 1 liter op 1200 km… Ik vond het echt heel erg veel maar ja, binnen de norm werd aangegeven… Nu ben ik een weer een paar maanden verder en ik heb het idee dat het alleen maar erger wordt (1L op 1000 / 1100 km). Helaas zijn de 6 mnd garantie nu verstreken maar ik ben bang dat ik echt een verkeerde koop heb gedaan… Ik wil uiteraard terug naar de garage maar ben een beetje bang dat ik weer met een ‘kluitje’ het riet in wordt gestuurd…. Wat kunnen jullie mij aanbevelen? En weten jullie welke recht op reparatie of inruil ik nog heb?

Alvast bedankt voor jullie hulp.
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Peugeot 208 1.2 VTi uit 2017. De auto heeft 39.000 km gereden.

In principe is er bij elke motor sprake van wat olieverbruik. Er zijn echter motoren die bovengemiddeld veel verbruiken waarbij tussentijds peilen noodzakelijk is. In ieder geval meldt de fabrikant altijd iets over de frequentie van oliepeilen. Peugeot meldt daar het volgende over:
Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. Peugeot adviseert u om elke 5000 km het olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen.”

Een olieverbruik van 1 liter op 1000 km is wat mij betreft duidelijk een gebrek dat moet worden opgelost. Hoog olieverbruik is helaas ook een bekend fenomeen bij een aantal soorten Peugeot/Citroën motoren, waaronder de VTi. 

Misschien helpt het wanneer u uw dealer wijst op de instructie omtrent peilen (elke 5000 km) en dat op basis daarvan een verbruik van 1 liter olie op 1000 kilometer een indicatie is dat dit niet conform is. U kunt een beroep doen op non-conformiteit. U heeft recht op een auto die de eigenschappen bezit die er u normaal gesproken van mag verwachten, ongeacht het verstrijken van de 6 maanden garantie. U kunt het stappenplan klachten na aankoop volgen.