Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schudden van motor

Vraag gesteld door A. de Ruiter op 26 oktober 2020

Als ik mijn caravan achter de auto heb (ford mondeo 2.0 bj 2007 160000km.)  Als ik dan constant 1 snelheid rij +- 85 km en ik geef gas bij  3e 4e of 5e versnelling gaat de motor hevig schudden als die belast word. Zonder caravan schud de motor ook dat begint vanaf 4000 toeren in de 3e versnelling maar dan is het minimaal. Verder is er geen kraakje piepje of knarsen het te horen mer stuur helemaal links om of rechts om. Ik hoop dat jullie een antwoord weten
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Mondeo gaat hevig schudden wanneer u bij een bepaalde snelheid wilt gaan versnellen. Met name bij een aangekoppelde caravan. Zónder is het verschijnsel er ook maar beduidend minder nadrukkelijk.

Daar zijn een aantal mogelijke oorzaken voor. Misschien dat er sprake is van een defecte of slappe motor- of versnellingsbakophanging. Onder die omstandigheden kunnen er bepaalde bewegingen ontstaan die uiteindelijk de boel kunnen laten schudden. Met name dus bij een bepaalde motorbelasting waar vanuit je wilt gaan versnellen. Het onderzoek moet dus gericht zijn op de ophanging van de motor en bak en sluit ik de wielophanging ook niet uit zoals draagarmrubbers.

Een andere optie zijn de aandrijfassen. Dan doel ik met name op de homokineten. Misschien dat er sprake is van wat inwendige slijtage van tenminste één van de homokineten die bij een bepaalde belasting een zekere speling gaat vertonen. Bij accelereren gaat de boel dan ook schudden of trillen. Laat je gas los, is het schudden weg maar geef je weer gas bij dan meldt het zich weer nadrukkelijk.

Uiteraard is nader onderzoek noodzakelijk. De ophanging van de versnellingsbak, motor en draagarmrubbers zijn visueel goed te checken. Een versleten homokineet zie je niet vanaf de buitenkant. Maar wanneer het bovengenoemde allemaal in orde blijkt, is de kans dus groot dat het een aandrijfas probleem is.