Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Motormanagement lampje

Vraag gesteld door Y. Flerig op 30 oktober 2020

Mijn motormanagement lampje ging branden, 2 dagen mijn auto niet gebruikt. Na die 2 dagen startte ik mijn auto weer en was het lampje ineens weg. Kan dit een defecte sensor betekenen of is er meer aan de hand? Kan ik nu rijden zonder dat ik bang hoef te zijn dat hij ineens weer aanspringt en mn auto abrupt uitvalt?
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Op het dashboard van uw auto (merk/type/motor/bouwjaar onbekend) brandt het controlelampje van het motormanagement. Er hoeft niet direct gestopt te worden als het lampje brandt, maar het is wel een indicatie dat er iets mis is wat verholpen moet worden.

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk. Door problemen met de ontsteking kan het storingslampje oplichten. Verder kan ook een vervuild gasklephuis de oorzaak zijn. Er zijn nog een handje vol oorzaken te bedenken zoals een lekke vacuümslang of misschien iets lambda-sonde (defect, vervuiling of elektrische aansluiting).

Er is dus géén eenduidige oorzaak voor, nader onderzoek door een garage is noodzakelijk om tot een diagnose te komen. Dat begint met het uitlezen van het storingsgeheugen. Mogelijk komt daar de oorzaak al uit, of een richting waarin de garage kan zoeken. De auto kan gerust rijden maar dit is wel iets om op korte termijn te doen.