Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gebruikte winterbanden

Vraag gesteld door J. Hendriks op 23 oktober 2020

Ik heb 4 gebruikte winterbanden met profiel resp.
ContiWinterContact 195/65 R15
band1  lag vorig jaar Rechts achter 6,7 mm, band2  lag vorig jaar   Links achter 7,2 mm, band3  lag vorig jaar  Rechts voor   4,7 mm
band4 lag vorig jaar  Links voor 5,1 mm.
ik heb een "VW Sportvan benzine".
Typisch is dat de banden die eerst rechts lagen meer gesleten zijn dan de banden die links lagen.  Kunnen de banden met het meeste profiel het beste voor opgelegd worden ?
Of is het beter om ze achter op te leggen ?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De inmiddels 4 gebruikte winterbanden blijken RV en RA sneller te slijten dan de gemonteerde exemplaren aan de linker kant. Verder vraagt u zich af of de banden met het meeste profiel beter vóór of achter gemonteerd moeten worden.

De beste banden op de achteras krijgt de voorkeur. Omdat een achterwielslip heel wat moeilijker te corrigeren valt dan een voorwielslip verdient het aanbeveling de beste banden achter te monteren. Daarbij komt óók dat het gedrag van de banden op de vooras wat eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip dan de banden op de achteras. Er zijn ook motivaties te bedenken waarom beter vóór de beste banden moeten, maar wanneer je alle voors en tegens tegenover elkaar wegstreept krijgt de bovenstaande motivatie toch de voorkeur.

Dan de reden omtrent het verschil aan slijtage tussen links en rechts. De belangrijkste zijn het gereden traject, denk aan de gesteldheid van het wegdek (rechts=bermzijde), drempels op de route en rotondes. Ook de rijstijl heeft invloed op de slijtage van banden en het verschil tussen links en rechts.