Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bekende euvels Ford Focus Wagon 1.0 Trend Edition Business Wagon

Vraag gesteld door op 27 oktober 2020

We zijn ons aan het oriënteren voor een nieuwe auto, een stationwagen.

We hebben bij een Ford dealer een Ford Focus
Wagon 1.0 Trend Edition Business Wagon uit 2017 gezien.

Graag zou ik willen weten of bij de ANWB (Wegenwacht) meer informatie over dit specifieke model bekend is als het gaat om eventueel veel voorkomende problemen/euvels?

Ik heb al gezocht maar kan niet direct informatie over dit specifieke model vinden. Mogelijk hebben jullie inmiddels meer informatie over deze auto?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Ford Focus van het genoemde type. U vraagt of de Wegenwacht specifieke ervaringen heeft omtrent euvels en andere op- of aanmerkingen. Daarover het volgende;

Wat vindt de Wegenwacht van de Ford Focus als occasion?
Bij de Ford Focus van deze generatie kent de Wegenwacht diverse vaker optredende euvels. De meeste zijn heel onschuldig, maar niet allemaal.

Onder het dashboardkastje zit één van de centrale computers achter de bekleding. Wanneer iemand hier per ongeluk met de voet tegenaan stoot, kan dit uiteenlopende storingen tot gevolg hebben. Het meest waarschijnlijk is dat de voedingsstekker van die computer geen goede verbinding maakt, de Wegenwacht zet de boel goed vast en zonder verdere kosten kan de Focus weer verder.

Als de Focus zijn sleutel niet herkent en dat weergeeft in het display op het dashboard, is zeer waarschijnlijk gewoon de batterij van de afstandsbediening leeg. Dat is met een noodgreep te omzeilen, maar er moet wel een nieuw batterijtje in, uiteraard.

Een kostbare grap is een motor die niet wil starten en de oorzaak daarvan blijkt een kapotte ABS-computer te zijn. Met een noodgreep krijgt de Wegenwacht de motor wel weer aan de praat, maar die ABS-computer moet echt worden vervangen en dat is niet goedkoop. Minstens zo kostbaar is een storing in de motorcomputer, wat er uiteraard ook toe leidt dat de motor afslaat en niet meer is te starten. Er zijn dan twee zekeringen kapot, maar het heeft geen zin die te vervangen, want dit is een kwestie van kortsluiting in de computer zelf. De auto moet nu op transport naar de garage voor een nieuwe computer.

Niet willen starten kan ook voorkomen door een per ongeluk geactiveerde botsschakelaar in de brandstoftoevoer. Dit gebeurt wanneer bijvoorbeeld tegen een stoeprand wordt gereden of een andere schok, waardoor de auto ‘denkt’ dat er een aanrijding is geweest. De Wegenwacht drukt die schakelaar weer in en alles is weer normaal.