Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervanging distributieriem

Vraag gesteld door E. Buijsman op 15 oktober 2020

Wij rijden een Fiat500. Deze auto is van augustus 2015. De distributieriem moet worden vervangen bij 120.000 km of vijf jaar. De auto heeft 50.000 km gereden. Wat is de logica om na vijf jaar bij deze kilometerstand de distributieriem te vervangen?
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waarom de distributieriem van uw Fiat na vijf jaar vervangen moet worden terwijl deze op basis van de voorgeschreven kilometrage nog lang niet aan de beurt is.

De voorgeschreven vervangingstermijn is inderdaad 120.000 km of iedere vijf jaar, uiteraard afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Naast een kilometrage is er dus ook een leeftijd bepalend voor de minimaal te verwachten levensduur.

Feitelijk ondergaat de riem ook een bepaalde veroudering waardoor er in dit geval bij vijf jaar vervanging wordt aanbevolen. Dus na vijf jaar kan het materiaal wat gaan uitdrogen en op den duur verouderingsverschijnselen laten zien zoals kleine haarscheurtjes, waardoor preventief vervangen dan toch wordt voorgeschreven. Vergelijkbaar met een autoband die eerder uitgedroogd is dan versleten door summier gebruik. Dus feitelijk heeft deze riem ook een soort van houdbaarheidsdatum.