Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ruitenwissers

Vraag gesteld door Y. Buist op 15 oktober 2020

Ik heb een VW Fox. Vanmorgen stapte ik in mn auto en zou mijn ruiten schoonmaken door middel van de ruitenwissers aan te zetten. Mijn voorruitwissers doen niks, ik hoor de motor ook niet. Wel doet mijn achter ruitenwisser het en als ik wil sproeien om de voorramen schoon te maken dan gaat mijn achter ruitenwisser aan? Heel interessant, wat kan hier aan de hand zijn? We hebben de zekering al gecheckt..

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De ruitenwisser vóór van uw VW Fox weigert dienst. U vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Soms kan een gebrek een veelvoorkomend euvel zijn, maar dat is niet zo in dit geval. Daarom is het ook lastig om een eenduidige oorzaak aan te geven. Gezien het merkwaardige verschijnsel dat de achterwisser gaat werken wanneer u vóór sproeit, lijkt het mij dat de ruitenwisserschakelaar het meest verdacht is.

Er is nader onderzoek nodig om dat met zekerheid te zeggen. Zoals het checken of bij het inschakelen van de wisser de wissermotor wel spanning krijgt. In theorie kan deze natuurlijk ook stuk zijn. Als de zekeringen werken, zal er verder gezocht moeten worden, met mogelijk de schakelaar als hoofdverdachte.