Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones VW bus

Vraag gesteld door F. Verreij op 17 oktober 2020

Mag ik met mijn VW bus kenteken 52-BP-JJ, waarvoor ik het gehandicapten RDW tarief betaal omdat ik als gehandicapte via een oprijplaat mijn scootmobiel vervoer in deze VW-bus, nou wel of niet in de milieuzones rijden. Ik beschik ook over een GPK.
 

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de milieuzones in Nederland. U heeft het voertuig aangepast zodat u uw scootmobiel kunt meenemen, u beschikt over een gehandicaptenparkeerkaart en u betaalt het lage tarief voor de wegenbelasting. U wilt graag weten of u met uw voertuig de milieuzones mag inrijden.

Milieuzones
Een aantal gemeenten in Nederland hebben milieuzones ingesteld, waardoor oudere dieselvoertuigen niet zonder ontheffing of vrijstelling zijn toegestaan in dit gebied. Het doel van deze maatregel is de verbetering van de luchtkwaliteit.

29 oktober
De verschillende gemeentes gebruikte verschillende verkeersborden en er golden per gemeente andere regels voor toegang tot de milieuzones. Vanaf 29 oktober moet de regelgeving m.b.t. deze milieuzones in iedere gemeente gelijk zijn om de verwarring voor de weggebruiker weg te nemen.  

Vrijstelling
Voor een aantal voertuigen geldt een vrijstelling voor de milieuzones. Dieselvoertuigen ouder dan 40 jaar en rolstoeltoegankelijke voertuigen hebben ondanks de (te) lage emissieklasse wel toegang tot de milieuzones. Kampeerwagens hebben ondanks de (te) lage emissieklasse wel toegang tot de milieuzones in de gemeente waar de kentekenhouder woonachtig is.

Ontheffing
Voertuigen met een (te) lage emissieklasse kunnen ontheffing aanvragen bij de betreffende gemeente voor toegang tot een milieuzone. Voertuigen die o.a. voor meer dan € 500,- zijn aangepast, zodat deze voertuigen geschikt zijn voor gehandicaptenvervoer, kunnen ontheffing krijgen. Deze ontheffing moet worden aangevraagd bij de gemeente die de betreffende milieuzone heeft ingesteld.

Let op, tot 29 oktober 2020 gelden de lokale regels. De ontheffing in de gemeente Amsterdam heeft tot die dag geen effect voor de gemeente Utrecht. Tot die datum moet u voor iedere gemeente apart een ontheffing aanvragen. Als u ontheffing heeft gekregen geldt deze ontheffing vanaf 29 oktober ook voor alle andere gemeenten die een milieuzone hebben ingesteld.

Conclusie
Uw voertuig heeft geen vrijstelling voor toegang tot milieuzones. U kunt waarschijnlijk wel ontheffing aanvragen. Na 29 oktober geldt deze ontheffing voor iedere gemeente in Nederland die een milieuzone heeft ingesteld.

Hier kunt u meer informatie over milieuzones in Nederland vinden. Ook verwijs ik u graag naar de website van de Rijksoverheid over milieuzones in Nederland