Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieusticker voor camper Frankrijk en Duitsland

Vraag gesteld door R. Vonk op 19 oktober 2020

Mijn Camper is Euro 3 en heeft een zwarte Franse sticker 4 en een groene Duitse sticker 4. Chassis is uit 2003 en het eerste kenteken is van 2004. Als je dan een bord ziet 4 en hoger is dat allemaal zeer verwarrend. Misschien goed om dit verhaal nog eens goed uit te leggen.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over milieuzones in Duitsland en Frankrijk. Als u in Frankrijk of Duitsland een milieuzone nadert, wordt dat met een verkeersbord aangegeven. In Frankrijk wordt op de onderborden aangegeven wanneer de milieuzone van toepassing is, en welke categorieën (stickernummers, geen emissieklasse) zijn toegelaten in de zone.  

In Duitsland staan op het bord de drie categorieën (rood geel en groen) afgebeeld. De categorie(ën) die niet zijn toegelaten, zijn doorgestreept. De categorie die wel de milieuzone in mag is niet doorgestreept. 

Zowel de Franse als Duitse stickers hebben een cijfer. Dat cijfer op de sticker is geen aanduiding voor de emissieklasse. Ook verwarrend is dat in Frankrijk het laagste cijfer staat voor de schoonste categorie auto’s, in Duitsland is dat andersom.