Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lange afstand met auto

Vraag gesteld door op 19 oktober 2020

Wil auto huren voor familiebezoek in Spanje. Heenreis is 1900 km snelweg. Terugreis idem dito.
Wordt al een duur geintje ( bang om te vliegen ivm besmettinggevaar) dus wil gewoon de kleinste auto, maar.. heb gehoord dat elke auto dit wel aankan maar bij kleine motor moet je vaak stoppen ivm dat ze langdurige belasting ( al rij ik rustig, en allemaal snelwegkilometers) niet aankunnen.
Zou U mij aub kunnen adviseren ( op motorinhoud kan ik geen auto reserveren) in welke categorie/klasse ik zou moeten kiezen?

Klein model: Toyota Aygo of gelijkw.
Middel model: Peugeot 208 of gelijkwaardig.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt advies over een huurauto voor een rit naar Spanje en terug van in totaal 3.800 km.

Dat een moderne auto uit het kleinste segment technisch niet bestand zou zijn tegen een dergelijk intensieve rit wil ik afdoen als een fabel. Het A-segment autootje is de stadsauto status inmiddels echt wel ontgroeid en prima instaat om u veilig en betrouwbaar heen en weer te brengen. Dus wanneer u voor het goedkoopste vervoer kiest is een Toyota Aygo en aanverwante modellen van Peugeot en Citroën gewoon verantwoord.

Maar aan een Fiat Panda (niet de Twin-Air), Kia Picanto, VW Up! of Hyundai I10 zou u ook een prima reisgenoot hebben. En bovenal bent u onderweg altijd gebonden aan de daar geldende maximum snelheid en is een 1000 cc motortje echt goed genoeg om zo richting Spanje te trekken.

U noemt ook de categorie van de Peugeot 208 of gelijkwaardige modellen, het zogenaamde B-segment. Wat u wel op een dergelijke rit gaat ervaren is in alle opzichte méér reiscomfort t.o.v. de kleinste klasse. Dan doel ik op wat beter zit- en rijcomfort, minder interieur geluid en mogelijk ook meer extra's aan boord. Dan doel ik met name op een cruisecontrol die wel erg welkom is bij een rit van 1.900 km v.v. Naast de 208 is o.a. de Renault Clio een kandidaat net als de Toyota Yaris, VW Polo, Ford Fiesta, Kia Rio of Hyundai I20. Eigenlijk valt er binnen het A en B-segment geen slechte keuze te maken. Stuk voor stuk prima auto's. U moet alleen voor uzelf uitvinden of het voor een beetje meer rijcomfort het waard is een hoger bedrag bij de verhuurder af te tikken. Misschien kunt u ter plaatse vóór u de definitieve keuze maakt een rondje ''proefzitten'' maken en zo een indruk krijgen wat u mogelijk het meest bevalt.