Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe kan ik naar winterbanden wisselen in Italië?

Vraag gesteld door op 13 oktober 2020

Hi! Wij zijn momenteel aan het reizen in Italie. Nu loopt deze reis langer door dan we gepland hadden. Met oog op het winterse weer dat eraan zit te komen zouden wij mogelijk naar winterbanden of all weather banden over willen gaan.

Hoe kunnen we dit het beste aanpakken in Italie? Zijn er dingen waar we op moeten letten of naar moeten vragen? (we zijn ervan bewust dat we dan onze huidige banden daar zouden moeten achter laten. Dat is voor ons ok)

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U blijft komende winterperiode in Italië en wil daar winterbanden of all-seasonbanden kopen. U vraagt zich af hoe u dit het beste kunt aanpakken.

De voorbereiding is niet anders dan wanneer u in Nederland nieuwe banden koopt. Allereerst de keus tussen winterbanden of all-seasons. De gemiddelde all-seasonband biedt voldoende grip in de meeste omstandigheden, maar is zelden beter dan een seizoens-specifieke band die in het juiste seizoen wordt gebruikt. Met een goed geteste all-seasonband bent u in alle omstandigheden veilig genoeg op weg maar zo'n soort band vergt wel aanpassing in de zomer. Dan biedt een goede zomerband over het algemeen meer grip, tractie, een betere wegligging en een kortere remweg, dus kortom veiliger. All-seasonbanden kunnen goed scoren in winterse omstandigheden, maar nog niet zo goed als de beste winterband. Als u voor winterbanden kiest dan zullen er voor de zomer een tweede set banden (en bij voorkeur ook velgen) moeten komen die twee keer per jaar moeten worden gewisseld. Ook moet de andere set ergens worden opgeslagen. Bij all-seasonbanden is dat niet nodig. Praktisch gemak kan ook een aankoopargument zijn.  
 
Tussen banden onderling, ook binnen een bepaald seizoenstype, zitten grote verschillen in kwaliteit (=veiligheid). Welk soort band je ook kiest, zomer, winter of all-season, kies voor de betere band, de goed geteste band. Het seizoenstype alleen zegt dus nog niet alles over de prestaties of kwaliteiten die er zijn te verwachten. Check daarom vóór aanschaf de werkelijke scores die zijn opgetekend in de ANWB bandentests.

Als één of meerdere merken en typen uw voorkeur hebben gekregen loont het de moeite om bij verschillende bedrijven gericht offertes op te vragen voor de specifieke banden inclusief balanceren en montage.