Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Camper ophalen uit Duitsland met handelaarskenteken

Vraag gesteld door op 13 oktober 2020

Mag ik met handelaarskenteken een van een particulier gekochte camper ophalen uit Duitsland?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u een kampeerauto uit Duitsland mag ophalen met een handelaarskenteken. Met een handelaarskenteken mag alleen in Nederland worden gereden. Er zijn 3 landen waar het gebruik ook is toegestaan, maar met beperkingen. Op de website van de RDW staat het als volgt: 

  • In België en Luxemburg: uitsluitend voor het afleveren of ophalen van een voertuig voor koop en verkoop van het voertuig. Dus niet voor een proefrit.
  • In Duitsland: alleen bedrijfsauto’s mogen met een Nederlands handelaarskenteken in Duitsland rijden. Deze bedrijfsauto’s mogen daar alleen rijden in verband met opbouw, ombouw of herstelwerkzaamheden die daarmee te maken hebben. U moet een schriftelijke bevestiging van de werkplaats bij u hebben waarmee dit kunt aantonen.

Als de camper als bedrijfsauto geregistreerd staat, zou het volgens deze informatie op de RDW-site dus mogen. Maar omdat de auto nog in Duitsland geregistreerd staat, zou ik voor de zekerheid contact opnemen met de RDW. Dat is de instantie die over deze materie gaat.