Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achterbanden

Vraag gesteld door B. Bijlsma op 18 oktober 2020

Mijn Opel Mokka van 2014 heeft nu 94.000 op de teller met nog steeds dezelfde (continental) achterbanden. Het profiel is nog prima. Maar na hoeveel jaren is het verstandig om de banden te vervangen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Opel Mokka is inmiddels 6 jaar oud met achterbanden die na 94.000 km nog voldoende profiel hebben. U vraagt wanneer het wat leeftijd betreft verstandig is tóch de banden te vervangen.

Het is inderdaad wel zo dat door veroudering de eigenschappen van de band steeds verder achteruit gaan. U moet dan denken aan het teruglopen van eigenschappen zoals grip, remweg en vaak wat meer afrolgeluiden. Wat ons betreft is na 10 jaar de houdbaarheidsdatum van een band wel bereikt en spreek ik toch de voorkeur uit om tot vervanging over te gaan. Een frisse band zal op alle fronten tóch beter presteren waar een 10 jaar oude band het dan nét laat afweten.

Ik wil benadrukken dat er geen wettelijk norm is voor de leeftijd van de band en dat de APK ook gericht is op de uiterlijke staat en conditie van een band. Wanneer na 6 gebruiksjaren de achterbanden nog een prima profiel hebben en verder veilig en onbeschadigd zijn, is er feitelijk géén reden om tot vervanging over te gaan. Wel met de aanvulling dat na 10 gebruiksjaren het beste van een band er wel vanaf is. Zo lang het profiel dus nog ruim voldoende is kunt u gerust nog een paar jaar door met deze banden.