Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verbruik hybride auto

Vraag gesteld door op 12 oktober 2020

De elektromotor laadt op bij remmen. Stel dat ik minder rem dan de algemene rijder dan heb ik minder rendement van een hybride auto. 2 aan een stuk 200 km op de snelweg zonder remmen heeft dan de elektromotor geen rendement? Kortom hoe bepaal ik het verbruik voor aanschaf en hoe bereik ik de 1op20/25norm voor de Niro van Kia?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u minder rendement heeft van een hybride auto, dan iemand die meer remt.

Veel moeten remmen betekent vaak minder goed anticiperen. De energie die nodig is om snel op te trekken en vervolgens weer af te remmen kost altijd nog meer dan rustig optrekken en zo min mogelijk remmen en de auto laten uitrollen. Bij veel remmen gaat er nog altijd energie verloren in de vorm van warmte. Veel remmen is per saldo dus ongunstiger.

Op een lange snelwegrit van bijvoorbeeld 200 kilometer, zonder dat u moet remmen zal het verschil in verbruik tussen een normale benzine aangedreven motor en een hybride niet zo groot zijn. De winst zit hem vooral in de fileverkeer, stadsritten en ritten binnendoor. Juist daar haalt een hybride vooral zijn voordeel. U kunt zich voorstellen dat wanneer u een weg met veel rotondes heeft, dat een hybride elke keer weer energie zal terugwinnen, tijdens het optrekken na de rotonde kan deze energie weer gebruikt worden.

U noemt specifiek de Kia Niro. Van dat model zijn 2 hybride's leverbaar. De "gewone" hybride en de plug-in hybride. Technisch gezien is er echt een wezenlijk verschil tussen deze versies.

De plug-in hybride heeft een accupakket waarmee volgens de WLTP-norm 49 kilometer volledig elektrisch gereden kan worden. Hangt u die auto dus consequent aan de stekker, dan kunnen veel kilometers, dus echt elektrisch gereden worden. De gewone hybride heeft deze mogelijkheid niet, die slaat alleen regenaratieve energie op.

Op onze website kunt u zelf een berekening van de autokosten makenHier kunt u dan tevens uitzoeken welke uitvoering voor u het meest geschikt is.