Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Combinatie caravan

Vraag gesteld door S.D. Zinsmeister op 30 september 2020

Ik heb een Nissan Qashqai gekocht Dig-T1.3 117kw 2019 (kenteken ***) en wil daar een Tec caravan mee trekken van 1000 kg leeg en 1300 kg max beladen. Volgens mij moet die geen probleem zijn. Zijn er dingen waar ik op moet letten? Zoals het rijden in de 6e versnelling?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt naar de prestaties van genoemde Nissan Qashqai caravantrekker.

Het ziet er prima uit. De prestaties op hellingen met deze 117 kW 1.3 DIG-T motor zijn goed te noemen. Op een helling tot 13% moet volgens ons rekenprogramma met deze combinatie vanuit stilstand zonder problemen zijn weg te rijden. Ook de verwachte prestaties bij snelheden rond 90 km/h zijn goed.

Een aandachtspunt is nog wel de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Wij adviseren de (beladen) caravan niet meer dan 75% te laten wegen van het gewicht van de (beladen) auto, beide werkelijk gewicht. Dat vergt wat aanpassing door bewust zware bagage in de auto te stoppen en de caravan zoveel mogelijk te ontlasten. Dat bevordert de stabiliteit van de combinatie.

Rijden in de zesde versnelling is te proberen maar is alleen technisch verantwoord bij lichte motorbelasting, dus zeker niet bij een diepe gaspedaalstand. De motor moet zich niet voelen als een fietser die in een veel te zware versnelling moet zwoegen. Benut het normale toerenbereik van de motor en pas het toerental aan aan de gaspedaalstand=motorbelasting. Met de cruise-control aan heeft u geen gevoel meer met de motor. Dus cruise-control is wat mij betreft geen combinatie met de zesde versnelling, zeker niet in glooiend landschap, heuvels of hellingen.

Meer informatie over de auto als caravantrekker vindt u in de applicatie Caravantrekker