Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravanspiegels

Vraag gesteld door W.J. Dik op 1 oktober 2020

Ik heb in de afgelopen 40 jaar dat ik caravan kampeer inmiddels een fortuin uitgegeven aan caravanspiegels. Eigelijk heb ik nooit een set gehad die echt voldeed. Meestal trillen ze dusdanig dat het zicht zeer matig is en ze verdraaien steeds door wind en passerende vrachtauto's. Bij mijn laatste vakantie is de linker spiegel eraf gewaaid en ligt in de berm ergens tussen Amiens en Arras. Ik mocht van mijn vrouw niet stoppen om hem op te halen (gevaarlijk langs de drukke weg).

Nu heb ik een achteruitkijk camera gemonteerd op de caravan die geprojecteerd wordt in mijn binnenspiegel (werkt perfect). Ook heb ik 2 vrachtwagen dodehoekspiegels gekocht die ik op de zijkant van mijn buitenspiegels kan monteren (Toyota Jeep). Dit alles is net wel net niet breeder dan mijn caravan (BIOD nomade ca. 2.10 mtr).

De auto is behoorlijk breed (Toyota FJ Cruiser met de spiegels ca. 2.20). Dit bijelkaar werkt veel beter. Is een achteruitkijkcamera in combinatie met die spiegels (die mischien net niet breed genoeg zijn) wettelijk voldoende?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil weten of in uw situatie hulpspiegels verplicht zijn, u heeft een vrij brede auto.

Dit staat beschreven in artikel 138 en 140 van de bijlage Regeling voertuigen. Voor personenauto's geldt: de linkerbuitenspiegel moet zodanig zijn geplaatst dat de bestuurder het gezichtsveld op grondniveau kan overzien.

Daarbij moet de de bestuurder kunnen zien: een punt gelegen op 10 meter achter de oogpunten van de bestuurder en 2,5 meter naast het meest links gelegen punt van de lading of aanhangwagen-, een deel van de linkerzijde van de lading of aanhangwagen en de horizon.

Tevens moet hij recht naar achteren kunnen kijken. Voor de rechterbuitenspiegel geldt hetzelfde, maar dan met andere afstanden: een punt op het wegdek gelegen op 30 meter achter de oogpunten van de bestuurder en 3,5 meter naast het meest rechts gelegen punt van de lading of aanhangwagen.

Het wordt dus even exaxct meten in dit geval. Je kunt aan iemand vragen om 2,5 meter naast de linkerkant van de caravan te gaan staan, waarbij je het achterste deel van de caravan zelf ook nog moet kunnen zien.

Voor de rechterkant moet de persoon verderweg gaan staan. Vermoedelijk zijn er ondanks de vrij brede auto toch nog hulpspiegels nodig.