Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden aanschaf

Vraag gesteld door op 26 september 2020

Ik heb een Hyundai IX35 uit 2012 en wil winterbanden gaan aanschaffen. Wat is wijsheid? Band met velg kopen of alleen band? Welk soort/merk is momenteel goed (ook qua prijs)? ET waarde is 45, moet je dan ook velgen kopen met ET 45 of kan ET 40 ook? Bandenmaat is 225 60 17.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van winterbanden voor uw Hyundai IX35 en u vraagt of u deze beter met velgen kunt kopen en met welke specificaties.

Een complete set winterwielen krijgt zeker de voorkeur. De jaarlijkse bandenwissel kost héél gemiddeld al gauw minstens zo'n 15 euro per wiel, en dat vervolgens 2 keer per jaar. Een compleet wiel verdien je wat de- en montage betreft dus al snel weer terug. Daarbij komt ook dat het voor de band meer belastend is bij de- en montage van en op de velg én is balanceren ook steeds weer noodzakelijk.

Wat velgspecificaties betreft is het concrete advies dat zoveel mogelijk in takt te laten. Dus ET waarde bij voorkeur handhaven en dat geldt uiteraard ook voor de steek en het naafgat. In de meeste gevallen wordt er ook gekozen voor stalen velgen die mét de overeenkomstige velgspecificaties ook compleet geleverd kunnen worden met de gewenste winterband. Zie voor prijsindicaties vooral óók scherpe internetaanbieders.

In veel gevallen is het zinvol voor een smallere winterbandenmaat te kiezen. Een smaller loopvlak levert méér druk per cm2 op en genereert meer grip in een gladde of natte situatie. Een voorwaarde is wel dat t.o.v. de oorspronkelijke bandenmaat de totale afrolomtrek nagenoeg gelijk blijft. Op basis van de huidige zomerbandenmaat zou 215/70/16 en prima alternatieve winterbandenmaat kunnen zijn. Deze winterbandentest helpt u mogelijk verder met het vinden van een geschikte winterband.