Winterbanden test: 215/65 R16 H

De winterbanden testresultaten 2017 voor deze bandenmaat op een rijtje

Hier vind je alle testresultaten van de Winterbandentest 2017 in maat 215/65 R16H. Deze bandenmaat kan voorkomen onder auto's zoals de VW Tiguan, Nissan Qashqai en Opel Mokka.

ANWB Winterbandentest

Testresultaten winterbanden 215/65 R16H

Merk/type

Eindoordeel

Prijsindi-
catie

Droog
15%

Nat
30%

Sneeuw
20%

IJs
10%

Geluid
5%

Verbruik
10%

Slijtage
10%

Snelheids-
proef

Bestel bij KwikFit

Dunlop Winter Sport 5 (1) 135,00 + + + + -/Ø +/++ +/++ Bestel
BF Goodrich g-Force Winter 2 (2) 115,00 Ø/+ Ø/+ +/++ + Ø ++ ++  
Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 (3) 140,00 + + Ø/+ + Ø ++ +/++ Bestel
Nokian WR D4 (4) 125,00 + Ø/+ +/++ + Ø +/++ +  
Michelin Alpin 5 (5) 135,00 + + Ø/+ + -/Ø + ++ Bestel
Sava Eskimo HP2 (6) 130,00 + Ø/+ + + -/Ø +/++ ++  
Continental WinterContact TS 850 P SUV (7) 130,00 + + + Ø/+ -/Ø + ++ Bestel
Pirelli Scorpion Winter (8) 125,00 + + Ø/+ Ø/+ -/Ø Ø/+ + Bestel
Fulda Kristall Control HP2 (9) 115,00 + + Ø/+ + Ø +/++ ++ Bestel
Avon WV7 (10) 105,00 Ø/+ + Ø Ø/+ -/Ø + Ø/+  
Barum Polaris 3 4x4  (11) 95,00 Ø/+ Ø + Ø/+ -/Ø + +  
Apollo Apterra Winter (12) 110,00 Ø/+ Ø Ø/+ + -/Ø Ø/+ +/++  
Uniroyal MS plus 77 (13) 115,00 Ø + + Ø/+ Ø + +/++  
Hankook i*cept RS2 W452 (14) 120,00 +/++_ Ø + + -/Ø + ++  
Firestone Destination Winter (15) 120,00 Ø Ø Ø/+ + -/Ø +/== +/++  
Nankang Snow SV-2 (16) 85,00 + -- -- Ø/+ Ø +/++ +/++  
                       

Verklaring plussen, minnen en sterren

Zeer goed

Goed

Voldoende

Matig

Slecht

 

++ zeer goed Ø/+ ruim voldoende - onvoldoende
+/++ goed tot zeer goed Ø voldoende --/- slecht
+ goed -/Ø net onvoldoende -- zeer slecht

 

Extra uitleg bij bovenstaande tabel:

Prijsindicatie Gemiddelde prijs inclusief monteren, balanceren, verwijderingsbijdrage en bt
Verbruik Het verbruik wordt veroorzaakt door de rolweerstand van een band.
Wat betekenen de percentages in de tabel? De genoemde percentages in de tabel zijn de zogeheten wegingsfactoren. Sommige onderdelen tellen zwaarder mee in het eindoordeel dan andere. Bekijk de resultaten ook met in het achterhoofd wat voor jezelf belangrijk is. Bijvoorbeeld, als je maar erg weinig rijdt is slijtvastheid van minder belang. 

 

Opmerkingen bij de banden

 1. Dunlop Winter Sport 5

  Testwinnaar, band met goed afgestemde eigenschappen en overtuigende prestaties op alle onderdelen. Beste uit de test op nat wegdek (samen met de Pirelli). Goed tot zeer goede slijtvastheid.
 2. BF Goodrich g-Force Winter 2

  Nieuw product en in het loopvlak is duidelijk de invloed van BF Goodrich eigenaar Michelin te herkennen. Zeer goed op sneeuw (beste uit de test samen met Nokian) en ook zeer goed op verbruik en op slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op droog en op nat wegdek (afwaardering).
 3. Goodyear UltraGrip Performance Gen-1

  Beste uit de test op verbruik en de stilste band uit de test. Goed op droog en op nat wegdek. Lichte tekortkomingen op sneeuw (afwaardering). Die liggen op het vlak van de zijdelingse grip want remmen en tractie in de sneeuw zijn goed.
 4. Nokian WR D4

  Zeer goed op sneeuw (beste uit de test samen met de BF Goodrich) en goed op droog en op ijs. Lichte tekortkomingen op nat wegdek (aquaplaning is wel heel goed maar op remmen, wegligging en zijdelingse grip zijn er lichte tekortkomingen die tot afwaardering leiden).
 5. Michelin Alpin 5

  Deze band heeft een update gehad, vanaf DOT2316. Goed op droog en op nat wegdek en een uitzonderlijk goede slijtvastheid (veruit de beste uit de test). Lichte tekortkomingen op sneeuw (remmen en tractie zijn goed maar op zijdelingse grip zijn er tekortkomingen die tot afwaardering leiden).
 6. Sava Eskimo HP2

  Nieuw product, goed op vrijwel alle onderdelen. Beste uit de test op ijs en een zeer goede slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op nat wegdek (afwaardering).
 7. Continental WinterContact TS 850 P SUV

  Goed op vrijwel alle onderdelen en zeer goed op slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op ijs (afwaardering).
 8. Pirelli Scorpion Winter

  Beste uit de test op nat wegdek (samen met Dunlop) en ook prima op droog wegdek. Lichte tekortkomingen op sneeuw en ijs. Hoogste verbruik uit de test (afwaarderingen).
 9. Fulda Kristall Control HP2

  Nieuw product. Goed op droog, nat, ijs en verbruik. Zeer goede slijtvastheid. Tekortkomingen op sneeuw (remmen en tractie zijn goed maar op zijdelingse grip zijn er tekortkomingen die tot afwaardering leiden).
 10. Avon WV7

  Nieuw product met prestaties op 3-sterren niveau (voldoende). Goed op nat wegdek. Ten opzichte van het 4-sterren niveau zijn er lichte tekortkomingen op ijs, tekortkomingen op droog en op slijtvastheid en duidelijke tekortkomingen op sneeuw. Wel tekortkomingen dus maar geen onvoldoendes op de veiligheidsrelevante testonderdelen.
 11. Barum Polaris 3 4x4

  Band met een gewogen eindcijfer op 3-sterren niveau. Goed op sneeuw, verbruik en slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op op droog en op ijs. Duidelijke tekortkomingen op nat.
 12. Apollo Apterra Winter

  Band met een gewogen eindcijfer en prestaties op 3-sterren niveau. Goed op ijs en een prima slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op droog, sneeuw en verbruik. Duidelijke tekortkomingen op nat wegdek met een onvoldoende op het onderdeel wegligging op het testrapport. Die onvoldoende is wel weer opgehaald met goede aquaplaning scores zodat het eindoordeel op nat wel voldoende is.
 13. Uniroyal MS plus 77

  Goed op nat, sneeuw, verbruik en slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op ijs en duidelijke tekortkomingen op droog wegdek (afwaardering).
 14. Hankook i*cept RS2 W452

  Deze band heeft een update gehad, vanaf DOT1616. Zeer goed op droog wegdek (beste uit de test) en een zeer goede slijtvastheid. Goed op sneeuw en ijs. Duidelijke tekortkomingen op nat wegdek met een onvoldoende op het onderdeel handling/wegligging. Dankzij goede aquaplaning scores is het cijfer op nat nog opgehaald tot een (kleine) voldoende maar door de afwaardering eindigt de band laag.
 15. Firestone Destination Winter
  Band met een gewogen eindcijfer en prestaties op 3-sterren niveau. Goed op ijs, verbruik en slijtvastheid. Lichte tekortkomingen op sneeuw en duidelijke tekortkomingen op zowel droog als nat wegdek.
 16. Nankang Snow SV-2
  Slecht tot zeer slecht op zowel nat wegdek als op sneeuw.

Printversie testresultaten (pdf)