Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke winterbanden in Italië?

Vraag gesteld door op 24 september 2020

Op de site van de ANWB vond ik 3 verschillende regels die zouden gelden voor het rijden op winterbanden in Italië van 15 mei tot 14 okt. Welke is de juiste?

  1. Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet worden gereden met voertuigen die uitgerust zijn met winterbanden (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de topsnelheid van de auto (item Winterbanden in Italië).
  2. In Italië is een verbod op winterbanden in de zomer met snelheidscodering voor 160 km/h en lager (Antwoord van ANWB Expert Erik Jan 20 juli 2019).
  3. Met de meeste winterbanden mag u in deze periode in Italië rijden. Alleen de zogenaamde ‘Nordic’ winterbanden (M+S winterbanden die een snelheidsindex hebben die lager ligt dat de snelheidsindex die op het kentekenbewijs van het voertuig staat) zijn in Italië verboden van 15 mei t/m 14 oktober. Deze  ’Nordic’ winterbanden zijn niet verkrijgbaar in Nederland. Zij zijn bedoeld voor de Scandinavische markt. (Antwoord van ANWB Expert Marlijn 19 april 2019).
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U refereert aan een drietal afwijkende regels omtrent het gebruik van winterbanden in Italië tijdens de zomermaanden.

De eerste regel is feitelijk juist en is van kracht gegaan medio 2020. De overige twee regels zijn min of meer door de tijd ingehaald en om die reden niet meer actueel. Goed dat u vraagt welke regel de juiste is zodat we gedateerde info van ons platform kunnen verwijderen. Dat scheelt mogelijk ook bij anderen de nodige vraagtekens. Maar dit is formeel de huidige regelgeving:

Winterbanden in Italië

Rijden met winterbanden in de zomermaanden

  • Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet worden gereden met voertuigen die uitgerust zijn met winterbanden (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de topsnelheid van de auto.
  • Dit verbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen.
  • Wie dit verbod niet in acht neemt, riskeert een hoge boete. Bovendien kan het voertuig in beslag genomen worden.