Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Importeren caravan

Vraag gesteld door op 25 september 2020

Wij willen een Duitse caravan ophalen uit Oslo, Noorwegen. De Duitse (particuliere) eigenaar is nl. onlangs verhuisd naar Noorwegen. Kunnen wij met zijn kenteken terugrijden naar Nederland? Ik weet wel dat er evt. export kentekens zijn voor Duitsland maar kan hier niks over vinden voor Denemarken, Zweden en Noorwegen (waar we ook nog doorheen moeten rijden)? Is er evt. een tijdelijk Europees kenteken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of u met een Duits gekentekende caravan aan uw Nederlands gekentekende auto vanuit Noorwegen naar Nederland mag rijden.

Dit is toegestaan. De caravan valt onder de Nederlandse verzekering van het trekkend voertuig. Deze geldt echter alleen als de caravan ook is aangekoppeld. U kunt dus met de Duitse platen op de caravan gerust naar huis rijden maar dus wel bij voorkeur ook met de betreffende kentekenpapieren. Graag verwijs ik u naar onze pagina over het rijden met een (geleende) buitenlandse aanhanger

Ik weet niet of het hier ook gaat om aanschaf maar misschien is het in zo'n situatie wel verstandig iets van een koopcontract te hebben. Om te voorkomen dat een dienstdoende agent onderweg zou kunnen vermoeden dat het om diefstal gaat.