Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Front Assist VW

Vraag gesteld door op 21 september 2020

Ik ben benieuwd of de Front Assist (AEBS) in mijn VW Arteon verplicht is bij wet. Het is namelijk wel mogelijk deze per rit uit te schakelen maar niet permanent. VW wil niet meewerken aan mijn verzoek om dit permanent uit te schakelen (ik heb er veel hinder van) en zegt dat deze optie dus verplicht is. Maar is dat wel zo?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Volkswagen Arteon is voorzien van een automatisch remsysteem. De auto kan 'uit zichzelf' remmen als er een botsing met een obstakel dreigt. U ondervindt echter hinder van het systeem. Het is per rit uit te schakelen. U vraagt of het ook permanent mag worden uitgeschakeld. Uw vraag hebben wij voorgelegd aan de RDW. De officiële reactie van de RDW is als volgt:
 
Het kan voorkomen dat iemand besluit de complexe elektronische systemen of geavanceerde bestuurder ondersteunende functies, onder de verantwoordelijkheid van de voertuigfabrikant, uit te laten schakelen. De fabrikant moet onder vermelding van het voertuigidentificatienummer schriftelijk verklaren dat de software van:
1. de complexe elektronische systemen, of
2. geavanceerde bestuurder ondersteunende functies
definitief zijn uitgeschakeld én dat hij niet zal meewerken aan een softwarematige update van deze systemen zonder uitdrukkelijke toestemming van de goedkeuringsinstantie. De verklaring moet door de tekenbevoegde van de fabrikant zijn ondertekend. Wanneer de fabrikant hieraan niet wil meewerken, is het niet toegestaan deze functies uit te schakelen.