Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Schroef in autoband

Vraag gesteld door op 14 september 2020

Ik kwam er vandaag 'per toeval' achter dat er een schroef in een van mijn banden zit. De band is niet zacht en ik heb er sinds mijn ontdekking nog een behoorlijk stuk mee gereden.

Wat is nu het meest handige om te doen? Is het mogelijk dat jullie helpen bij het plaatsen van een prop (en de schroef dus verwijderen)? Of adviseren jullie iets anders?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat er een schroef zit in uw band maar de band is niet zacht.

Mogelijk zit de schroef niet volledig door de band en is er daarom geen sprake van lekkage. Maar je kunt hem er wel uiteindelijk inrijden. Dan is ingrijpen op korte termijn wel aan te raden. Mijn advies is om toch bij gelegenheid langs een bandenspecialist te rijden en de schroef aldaar te laten verwijderen. Mogelijk is het loos alarm en kan de schroef en zonder gevolgen uit. Blijkt de band dan tóch spontaan te gaan lekken, kan er ter plaatse meteen ingegrepen worden.

Een prop is min of meer een noodoplossing. Het repareren van de band van binnenuit heeft de voorkeur. Dat levert duidelijk een meer duurzame ingreep op. Het komt ook voor dat koordlagen beschadigd zijn geraakt en dat repareren geen optie meer is. Maar dat is allemaal nog veel te voorbarig. Misschien blijkt er na het verwijderen van de schroef niks aan de hand te zijn. Omdat de band niet leeg staat en de auto gewoon rijdbaar is, zal de Wegenwacht om die reden niet langskomen. Vandaar de aanbeveling op kort termijn langs een bandenspecialist te rijden.