Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Risico import auto

Vraag gesteld door op 10 september 2020

We zijn voornemens om een tweedehands auto aan te schaffen, een wat recenter model. Het gaat om een Mazda CX30. Het is een betrouwbare merkdealer en het betreft een geïmporteerd exemplaar. Daardoor is deze een stuk goedkoper.

Maar kleven er risico's aan de aanschaf van een reeds geïmporteerde auto? Ik denk aan onbekende auto historie, garantie e.d.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De Mazda dealer biedt u een uit het buitenland afkomstige gebruikte Mazda CX30 aan die relatief scherp geprijsd is. U vraagt of er risico's zijn wat betreft de buitenlandse historie en garantie.

Importauto verkopen/inruilen

Het later weer verkopen of inruilen van een importauto kán nog weleens negatief geïnterpreteerd worden. Er zijn echter veel auto's waar relatief veel vraag naar is en weinig aanbod, waardoor dealers actief de buitenlandse markt opgaan. Dit zijn in de regel niet de auto's met een dubieus verleden.

Afhankelijk van de omstandigheden en feiten kan een importauto dus een negatief effect hebben op de inruilwaarde. Zeker wanneer de historie van de auto onbekend is. Bij ontbreken van een ingevulde en afgestempelde serviceboekje is het doorgaans moeilijk te achterhalen of de kilometrage logisch is. Ook het schadeverleden van de auto valt lastiger vast te stellen. Het is immers lucratief om een schade-auto te importeren en in Nederland te herstellen, dit vanwege een lager verschuldigd BPM bij invoer.

Onderhoudsboekje 

Het is daarom van belang dat er een open en inzichtelijke historie bekend is van de auto zoals een ingevuld onderhoudsboekje met bijvoorbeeld een datum van onderhoud met een kilometerstand. Verder kunt u later ook altijd nog de aankoopfactuur overleggen van een in dit geval geïmporteerde Mazda, die in uw geval ook via de officiële dealer het land is binnengekomen. Alles bij elkaar hoeft import dan later bij inruil géén negatief effect op de prijs te hebben, wanneer alle beschikbare info wijst op een exemplaar met een eerlijk en betrouwbaar verleden. Misschien is het nog bij het sluiten van het koopcontract slim daarin te laten opnemen dat de kilometerstand gegarandeerd is én de auto géén schadeverleden heeft.