Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik

Vraag gesteld door W.M. Haring op 9 september 2020

In januari heb ik bij de dealer een Citroën C3 gekocht van vijf jaar oud met 80.000 km op de teller. Na 5000 km kreeg ik de melding "oliedruk te laag". Deze melding viel binnen de Bovag garantie. Het bedrijf is vlak daarvoor in andere handen over gegaan; de garantie is daarin meegenomen.

Men heeft de olie aangevuld tot 4 mm boven het bovenste pijl en na 1000 km opnieuw gemeten. Het verbruik zou 0,5 liter zijn op de 1000 km. Ik vermoed, gezien de genoemde 4 mm dat het verbruik hoger ligt. Men noemt dit verbruik normaal. Binnenkort wordt er na 1000 km opnieuw gemeten. Het oliepeil is na 1000 km 20 mm gezakt.

Mijn vragen:

  • Is een verbruik van 0,5 liter op 1000 km voor deze auto normaal?
  • Wat is wijs te doen als bij de volgende meting weer een verbruik van 0,5 liter/1000 km of hoger geconstateerd wordt en de dealer dit normaal blijft vinden?
Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het olieverbruik van uw Citroën C3.

In principe is er bij elke motor sprake van olieverbruik. Er zijn echter motoren die bovengemiddeld veel verbruiken waarbij tussentijds peilen noodzakelijk is. In ieder geval meldt de fabrikant altijd iets over de frequentie van oliepeilen. Het instructieboekje van uw auto meldt daar het volgende over;
''Het is normaal dat u tussen twee onderhoudsbeurten door olie moet bijvullen. CITROËN adviseert u om elke 5000 km het
olieniveau te controleren en, indien nodig, olie bij te vullen''.


Iedere 1000 km peilen is niet conform de handleiding van uw auto. Misschien helpt het wanneer u uw dealer wijst op de instructie omtrent peilen in de handleiding en dat op basis daarvan een verbruik van 1 liter olie op 2000 kilometer een indicatie is dat dit niet conform is.