Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto 2000 kg trekgewicht

Vraag gesteld door op 12 september 2020

In verband met het willen aanschaffen van een tweepaards paardentrailer ben ik op zoek naar een auto die zonder moeite 2.000 kg kan trekken. Mijn oog is gevallen op de Ford Kuga of de Mazda CX-5 (beiden de dieselvariant en handgeschakeld). Het aan te schaffen voertuig zal uiteindelijk zo tussen de 6 en 10 jaar oud zijn.

De Mazda heeft een aantrekkelijker energielabel, maar wat ik zo hier en daar lees is dat de Ford echt een werkpaard is. Kan de Mazda inderdaad met gemak 2.000 kg trekken of kan ik dan toch beter op zoek naar een Ford Kuga?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een tweepaards paardentrailer en u zoekt een geschikte auto om deze gemakkelijk te trekken. U noemt de Ford Kuga en Mazda CX-5 als mogelijke kandidaten en u vraagt welke het meest geschikt is.

Ik neem aan dat de Kuga de 120 kW versie betreft en de CX-5 110 kW onder de kap heeft. Wanneer ik ons caravantrekprogramma raadpleeg, ontlopen deze twee elkaar niet héél erg veel. De Ford zou nog een fractie makkelijker weg kunnen komen vanuit stilstand maar al rijdend zijn de verschillen te verwaarlozen. Maar wanneer u een auto zoekt met voldoende motorische spierballen, voldoen de genoemde auto's daar zeker aan.

Ik wil nog wel één kanttekening plaatsen. We spreken altijd nadrukkelijk de voorkeur uit voor een combinatie waarvan de beladen trekkende auto ongeveer 20-25% in gewicht zwaarder is dan de beladen aanhanger. In geval van de Mazda zal de paardentrailer van twee ton mogelijk zwaarder zijn dan de trekkende auto en bij de Kuga zal dat niet veel anders zijn. Voor een goed te hanteren en stabiele combinatie is dat feitelijk géén ideale gewichtsverhouding. Ik zou me kunnen voorstellen dat dit over een relatief korte afstand niet heel bezwaarlijk hoeft te zijn, maar gaat u vaker op pad, ook om langere afstanden te overbruggen, dan heb je feitelijk meer massa nodig als trekkende auto. Want bij de twee genoemde auto's gaat u het echt wel merken wanneer twee paarden aan boord zo nu en dan een pasje verzetten.

Tot slot nog het rijbewijs. Op basis van de som van de maximale toegestane massa van de auto én van de aanhanger moet u bij méér dan 3.500 kg wel in bezit zijn van rijbewijs BE of B+.