Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renewable diesel

Vraag gesteld door P. Hogervorst op 11 augustus 2020

Ik tank normaal gesproken premium diesel. De pomp waar ik meestal kom, heeft de premium nu vervangen door Renewable diesel van Neste. Is deze diesel gelijkwaardig aan de premium diesel? Ik ben benieuwd of jullie daar al ervaring mee hebben opgebouwd.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U tankt normaal gesproken premium diesel. De pomp waar u meestal tankt heeft de premium diesel vervangen door Renewable diesel en u vraagt of die gelijkwaardig is aan premium diesel.

Renewable diesel is een 100% HVO B100 (Hydrotreated Vegetable Oil). De premium diesel die u gewend bent te tanken is een B7, dus maximaal 7% biodiesel. Verder bevat een premium diesel extra additieven voor betere reiniging en tragere veroudering.

Feitelijk moet de brandstof die getankt wordt voldoen aan de EN 590 norm. Dat is het geval bij blauwe diesel B20 t/m B50. Dat is fossiele diesel die is gemengd met 20 t/m 50% HVO. B100 is pure HVO en voldoet aan de EN 15940 norm, maar niet aan de EN 590 norm. Heel recent heeft PSA (Peugeot, Citroen, DS) besloten om al hun auto’s met Euro 5- en Euro 6-motoren te homologeren voor HVO 100, die voldoet aan de EN15940-norm.

De diesel is dus niet gelijkwaardig en het is afhankelijk van uw auto of die door de fabrikant gehomologeerd is voor HVO B100.