Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto voor gehandicapten

Vraag gesteld door op 10 augustus 2020

Ik zou graag willen weten welke merken en modellen auto's in aanmerking komen voor de regelingen van de belastingdienst speciaal voor gehandicapten. Ik kom er zelf niet uit omdat er heel veel voorwaarden aan verbonden zijn. Ik moet een andere auto omdat ik nu mijn scootmobiel niet mee kan nemen en daardoor zeer beperkt ben in mijn mobiliteit.

Ik weet nu niet waar ik gericht op moet zoeken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent gebonden aan uw scootmobiel en zoekt nu naar een geschikte auto om deze daarmee te kunnen vervoeren. U vraagt zich af wat geschikte auto's zijn die aan de gehandicaptenvoorwaarden kunnen voldoen.

U betaalt minder motorrijtuigenbelasting als u een bestelauto gebruikt voor het vervoer van een voor een gehandicapte noodzakelijk hulpmiddel. Dat geldt dus ook voor een sccootmobiel. U bent ook wel aangewezen op een bestelauto vanwege de noodzakelijke laadruimte. De bestelauto wordt echter alleen:

  • Gebruikt voor het vervoer van een gehandicapte;
  • Gebruikt door de gehandicapte en zijn inwonende gezinsleden voor persoonlijk gebruik;
  • Als het kenteken van de bestelauto op naam van iemand anders staat dan de gehandicapte, dan mogen die ander en zijn inwonende gezinsleden de bestelauto ook gebruiken voor persoonlijk gebruik.

Zie aanvullend deze pagina voor Voorwaarden lager bestelautotarief voor gehandicapten van de belastingdienst. Maar het lijkt mij dat u vanwege de noodzaak van uw scootmobiel voor het lagere tarief MRB in aanmerking komt. Een dergelijk hulpmiddel is immers te groot om in een gewone personenauto te vervoeren.

Wat geschikte auto's betreft zijn de Fiat Doblo, Peugeot Partner, Citroen Berlingo, Renault Kangoo en Citroen Jumpy wel de meest voorkomende. In de meeste gevallen echter wel ingericht voor het vervoer van twee personen. Moeten er meer personen mee dan kom je al gauw uit bij een busje met een extra zitrij, de z.g.n. dubbele cabine. De auto dient echter wel noodzakelijkerwijs aangepast te worden.

De scootmobiel is te zwaar om zelfstandig in de laadruimte te krijgen. Deze bekende autoaanpasser heeft een ruim aanbod van aangepaste occasions met ook enkele voor scootmobiel ingerichte auto’s. Hopelijk helpt deze informatie u enigszins op weg.