Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kopstaartbotsing door achteruit rijden op doorgaande weg

Vraag gesteld door op 26 juli 2020

Ik was aan het rijden op een drukke weg met een grote (buitenlandse) vrachtwagen voor mij en ook nog auto's achter mij. Wij reden op de rechterstrook (de linkerstrook is voor tegenliggers). De vrachtwagen voor mij begon opeens achteruit te rijden. Ik heb geprobeerd deze te ontwijken, maar was te laat. De vrachtwagen heeft mij geraakt en blikschade veroorzaakt aan de voorkant van mijn auto (zelf bleef de vrachtwagen onaangetast). Er was gelukkig geen sprake van lichamelijk letsel.

De vrachtwagen heeft mij mogelijk niet opgemerkt (dode hoek?). Is het echter niet zijn verantwoordelijkheid om bij een bijzondere verrichting te waarborgen dat dit veilig en zonder hinder van overige weggebruikers kan? De reden van het achteruit rijden is mij niet geheel duidelijk, mogelijk was de vrachtwagen te hoog om onder een naderende viaduct door te kunnen rijden?

Ik ben enorm geschrokken door deze vrachtwagen en naar mijn gevoel is hij ook vrij snel tegen mij aan gebotst. Ik moest immers ook nog rekening houden met het verkeer achter mij en had niet verwacht dat hij door zou blijven gaan met achteruit rijden (zeker als hij dus geen goed overzicht heeft van de verkeerssituatie). In hoeverre kan de verzekeraar beslissen dat ik beter op de situatie had moeten anticiperen om deze te voorkomen (terwijl het de vrachtwagen is die op een drukke doorgaande weg een bijzondere manoeuvre verricht)? Bij wie ligt de aansprakelijkheid en schuld van deze botsing?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Een vrachtwagen met buitenlands kenteken reed achteruit een heeft daarbij uw auto geraakt, waardoor er schade aan de auto is ontstaan. U vraagt zich af wie aansprakelijk is.

Bijzondere manoeuvre

De vrachtwagen reed achteruit. Achteruit rijden wordt in de wet gezien als een bijzondere manoeuvre (art 54 Reglement verkeersregels en verkeerstekens) waarbij al het overige verkeer voorrang moet worden gegeven. Ontstaat er een aanrijding, dan ligt het zogenaamde "vermoeden van schuld" bij degene die achteruit reed.

In dit geval adviseer ik u de verzekeraar van de vrachtwagen aansprakelijk te stellen. Heeft u een rechtsbijstandsverzekering (bijv. verhaalsrechtbijstand bij u autoververzekering), dan raad ik u aan die in te schakelen.

Buitenlands motorvoertuig (in Nederland)

Is de tegenpartij een inwoner van een EU-land of IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, dan is mogelijk om de schade in het Nederlands af te wikkelen. U kunt de Nederlandse vertegenwoordiger van de buitenlandse verzekeraar aansprakelijk stellen. De Nederlandse vertegenwoordiger is op te vragen via de website van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. Ook sommige verzekeraars uit andere landen dan de EU kunnen een Nederlandse vertegenwoordiger hebben.

Meer informatie over aansprakelijkheid en aanrijding met een buitenlands voertuig vindt u op onze website.