Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is aangeboden coulance redelijk?

Vraag gesteld door J. Slomp op 6 augustus 2020

Mijn automatische versnellingsbak is stuk en Renault adviseert een nieuwe zonder direct aan te kunnen/willen geven wat er niet goed is. Deze kost Plm € 9400,- incl. btw en montage. De auto is 3 1/2 Jaar oud en heeft 78000 km gelopen.

Ik vind dat ik van een dergelijk product een langere levensduur mag verwachten en meer garantie heb dan de fabrieksgarantie. Ik ben inmiddels zover dat ik 85% coulance kan krijgen, blijft er voor mij nog ruim €1400,- over. Mijn vraag is of dit voorstel redelijk is, of heb ik recht op meer of misschien wel geheel gratis vervanging als wettelijke garantie?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

De automatische versnellingsbak van uw Renault is kapot en moet vervangen worden. De garage geeft u 85% coulance op de vervangingskosten. U vraagt of dit een redelijk voorstel is en of u niet recht heeft op gratis vervanging.

In principe mag u verwachten dat een versnellingsbak een veel langere levensduur heeft dan 3 ½ jaar. In dat geval is er sprake van non-conformiteit en heeft u recht op kosteloze vervanging of reparatie. De garage moet dus de versnellingsbak gratis vervangen. Alleen als het kapot gaan van de versnellingsbak te wijten is aan uzelf, zijn de kosten van reparatie of vervanging voor uw rekening.

Wanneer u er met de garage niet uitkomt, kunt u mogelijk naar de Geschillencommissie Voertuigen. De garage moet dan aangesloten zijn bij de BOVAG.

Als u een rechtsbijstandverzekering heeft, kunt u uw zaak ook bij deze verzekeraar indienen. Vaak geldt dan de eis dat de garage is aangesloten bij de BOVAG. U kunt dat nagaan in de polisvoorwaarden.

Meer informatie over klachten na aankoop kunt u vinden op onze website. U vindt daar ook een stappenplan klachten na aankoop.